Yüzük Hangi Parmağa ve Ele Takılır?

Yüzük Hangi Parmağa ve Ele Takılır?

Yüzükler çok eski zamanlardan bu yana kullanılıyor. Gerek estetikliği gerekse manevi anlamından ötürü en çok kullanılan takılardan biri olduğunu söylemek de mümkün. Birçok kadın, ellerinin güzel görünmesi, daha hoş bir duruş elde edebilmek için yüzüklerden yardım alıyor. Farklı modelleri bulunan yüzükler sadece çeşitlerine göre değil, takıldıkları parmaklara göre de birbirinden ayrılıyor. Hatta bundan ötürü yüzük hangi parmağa takılır sorusu sıkça sorulmaya devam ediyor. Sizler, yüzüğünüzü hangi parmağınıza taktığınıza bağlı olarak medeni halinizi de belli etmiş oluyorsunuz. Yüzükler, takıldıkları ele göre nişan yüzüğü, düğün yüzüğü olarak da çeşitlendirilmektedir. 

Söz Yüzüğü Hangi Parmağa & Ele Takılır?

Söz merasimi, kadın ve erkek ilişkisinin aileler nezdinde resmiyete dökülmesidir. Bu merasim sırasında çiftlere yüzük takılmaktadır. Evlilik öncesinde çiftlerin bağlılığını temsil eden yüzüklerdir. Pek çok kişi de söz yüzüğünün hangi parmağa takılması gerektiği konusunda araştırma yapmaktadır. Söz yüzüğü tıpkı nişan yüzüğü gibi sağa ele takılan yüzük olarak geçmektedir. Sağ elin dördüncü parmağına takılmaktadır. Söz ve nişan merasimlerinde evlenecek olan çiftlerin birbirlerine olan bağlılığını göstermek için de takılması mümkündür. Bu yolda atılacak olan ilk adım olarak da bilinmektedir. 

Nişan Yüzüğü Hangi Parmağa & Ele Takılır?

Evlilik öncesinde nişan merasimi yapılmaktadır. Nişan, akrabalara, sevenlere evlilik hazırlıklarına başlandığının duyurusudur. Çiftlerin en özel günlerinden biri olarak görülmesi de mümkündür. Nişan yüzüğü takılırken çiftlerin birbirine olan bağlılığını temsil etmektedir. Tıpkı söz yüzüğü gibi sağ yüzük parmağına takılarak kullanılmaktadır. Evlilik öncesini temsil eden taraf, sağ taraftır. Toplum içerisinde de çiftlerin henüz evlenmediğinin anlaşılmasını sağlamaktadır. Anlam açısından da bir hayli önemli olan nişan yüzüğü, çiftlerin ilk heyecanını yansıtmaktadır. Evlilik gerçekleşene kadar sağ ele takılmaya devam edilmektedir. 

Evlilik Yüzüğü Hangi Parmağa & Ele Takılır?

Evlilik yüzüğü, en önemli yüzüklerden biridir. Kadın ve erkek için eşi benzeri bulunmaz bir anlam taşımaktadır. Evlilik aşamasında yüzüğün takıldığı taraf da en çok sorulan sorulardan biridir. Nişan arifesinde sağa takılan yüzük, evlilikle sola takılmaktadır. Sol elde, dördüncü parmakta bir ömür boyu taşınmaktadır. Bunun temel nedeni de eski dönemlere kadar uzanan bir hikâyeden gelmektedir. Eski dönemlerde, Mısır ve Roma’ya dayanan bir inanıştır. Bu inanışa göre sol eldeki dördüncü parmaktan geçen damarın kalbe gittiği söylenmektedir. Bu yüzden kalbe kadar giden bu damarın, kalıcı aşkı simgelediği düşünülmektedir. Zamanla kabul gören bu inanış, evlenen çiftlerin de yüzüklerini hangi parmağına takacağını belirlemiştir. Şimdilerde de evlilik yüzüğü, sol el yüzük parmağı için uygun görülmektedir. 

Evlilik yüzüğünün geçmişi incelendiği zaman da bir hayli uzak bir tarih ortaya çıkmaktadır. Çiftlerin birlikteliğini simgeleyen evlilik yüzükleri, sonsuz aşkı tanımlamaktadır. Bu yüzden kalbe giden damarın geçtiği parmağa takılması beklenmektedir. Yüzüğün parmaktaki anlamı bu şekilde ilişkilere çok daha duygusal bir yorum katmaktadır. Pırlanta tektaş yüzük modelleri, aşkınızın sonsuz ışıltısını temsil etmektedir. 

Alyans Hangi Ele Takılır?

Evliliği simgeleyen yüzükler içerisinde alyanslar yer almaktadır. Sonsuzluğu, kalıcı aşkı temsil eden alyanslar, çiftlerin aşkını ifade etmektedir. Bu yüzdende alyanslar, tıpkı evlilik yüzükleri gibi sol elin dördüncü parmağına takılmalıdır. Düz, işaretsiz olan alyansların, evliliğin sorunsuz ilerleyeceğine dair inanışlar da bulunmaktadır. Bu yüzden kişilerin alyans modelleri seçimleri de çeşitli inanışlarla bağdaşmaktadır. Kişilerin medeni durumunun anlaşılması için kullanılan alyanslar, binlerce yıllık bir geçmişle, farklı anlamlar taşımaya devam etmektedir. İncelediğiniz zaman hemen her tarza ve beğeniye uyum sağlayan modelleri bulmanız da mümkündür. 

 

Makdis Pırlanta