Pırlantada 4C Özelliği Nedir?

Pırlantada 4C Özelliği Nedir?

Pırlantada 4C özelliği, aksesuarlarda yer alan pırlantanın niteliklerini belirleyen kurallardır. Pırlanta, binlerce ve hatta milyonlarca yıllık süre içerisinde oluşan elmaslardan üretilir. Elmasın oluşum sürecine volkanik yeraltı hareketleri eşlik eder. Tahmin edileceği üzere volkanik hareketler, önemli ölçüde deformasyona sebebiyet verir.

Söz konusu deformasyonlar çeşitli şekillerde ortaya çıkabilir. Her elmasın volkanik faaliyetlerden etkilenme biçimi farklılık gösterir. Yıllar içerisinde elmasında kalitesini anlamak ve kusursuzluğunu test etmek adına pırlanta 4C kuralı uygulanmaya başlanmıştır. Bu kural temel olarak pırlantanın kalitesini anlamak üzere belirlenen bazı kriterlerden oluşur.

Pırlanta 4C kuralı, pırlantanın nitelikleri kadar değerini belirlemede de önemli bir kriterdir. Elde edilen elmasın kalitesi ve kusursuzluğu arttıkça değeri de aynı ölçüde yükselir. Dolayısıyla pırlantada 4C özelliği, pırlantanın fiyatlarını belirleme konusunda da önemli bir yere sahiptir.

Makdis Pırlanta en özel pırlanta baget yüzükleri, pırlanta yüzükleri, pırlanta tektaş yüzükleri, beştaş yüzükleri uygun fiyatlar ile satışa sunmaktadır.

Pırlanta 4C Kuralı

Pırlanta 4C kuralı; renk, karat, berraklık ve kesim olmak üzere 4 ana kategoriden oluşur. Bu kategoriler pırlantanın ham maddesi olan elmasın kalitesini ve değerini belirler. Aynı zamanda her bir kriter, İngilizce “C” harfi ile başlayan 4 kelimeyi ifade eder. Uluslararası pırlanta satışında ve ticaretinde yaygın olarak kullanılan pırlantada 4C özelliği, pırlanta satın alırken sizin de dikkat etmeniz gereken kriterleri içerir.

Satın alırken güvenli bir adresten almanız oldukça önemlidir. Pırlanta tektaş kolye ürünleri ve birçok modelde yer alan pırlanta çeşitleri için sayfamızı inceleyin..

Carat Weight (Karat)

Karat, yaygın olarak bilinenin aksine pırlantada büyüklüğü değil, ağırlığı ifade eder. Bir karat yaklaşık olarak 0,2. gr ağırlığa tekabül eder. Pırlanta 4C kuralı kapsamında en önemli kriterlerden olan karat, özellikle pırlantanın fiyatını belirleme konusunda en önemli kriterdir. Karat, sadece pırlanta ve elmasta değil aynı zamanda tüm değerli taşlarda ölçü birimi olarak kullanılır.

Pırlantada 4C özelliği kapsamında ve tüm değerli taşların ağırlığını ifade etmede karatın kullanılması, eski dönemlere kadar uzanır. Keçiboynuzu kökenli temeli olan bu ağırlık birimi, “Carob” adı verilen keçiboynuzu türünden elde edilen tohumun yaklaşık 0.2 gr. ağırlığa tekabül etmesine dayanır. Bu ölçüm biçimi, zaman içerisinde değişmeden günümüze kadar uzanmıştır.

Clarity (Berraklık)

Pırlantada 4C özelliği kapsamında berraklık özelliği de elmasın oluşum süreci ile ilgilidir. Elmas oluşum sürecinde diğer elementler kadar minerallerle de etkileşime girer. Etkileşime girdiği mineraller, adeta tabiatın parmak izi gibidir. Dolayısıyla her bir mineral, elmas üzerinde doğrudan iz bırakacak niteliktedir ve elmasın berraklığını etkiler.

Çoğunlukla gözle ayırt edemediğimiz minerallerden elmasa kalan izler, pırlantanın berraklık düzeyini belirler. Pırlantanın berraklık düzeyi, 10 kez büyütme özelliğine sahip olan özel merceklerle incelenir. Berraklık seviyesi her ne kadar gözle ayırt edilemiyor olsa da temel olarak pırlanta fiyatlarını etkileyen unsurlardandır.

Pırlantanın berraklık düzeyini belirleyen özel bir sistem vardır. Uluslararası alanda kullanılan bu sistem “Flawless -FL” seviyesinden başlayarak “Welmperfect 3-13” seviyesine kadar devam eder. Her bir seviye, pırlantanın berraklığını ifade ettiği gibi değerini de etkiler. Türkiye’de pırlantanın berraklığını ifade eden sistem “SI” ve “VS” tanımlarından oluşur.

Cut (Kesim)

Pırlantanın kesim tekniği, Pırlanta 4C kuralı kapsamında en fazla önem arz eden kriterlerden biridir. Kesim dışındaki tüm kriterler, elmasın tabiattan gelen özelliklerini içerir. Kesim ise doğrudan insan müdahalesi gerçekleştirilerek elmasın pırlantaya dönüşmesindeki serüveni ifade eder. Pırlantanın kesim özelliği, çoğunlukla ona işlem uygulayan ustanın yetenekleriyle doğru orantılı olmakla birlikte 5 farklı biçimde ifade edilir.

Pırlanta kesim ölçeği kriterleri ve kriterlerin taşıdığı anlamlar genel hatlarıyla şu şekildedir:

  • Zayıf: Son derece vasat görünüme sahip olan pırlantalar için kullanılır. Bu kesi tekniğinde pırlanta oldukça sığ ve derinden kesilir.
  • Orta/Adil: Pırlantanın üzerinde gözle görünür ölçüde karanlık alan bırakılan kesim ölçeğidir.
  • İyi: Donuk ya da koyu renklere ev sahipliği yapan pırlantalarda kullanılan bu ölçekte pırlanta kısman orta ölçüde parıltıya sahiptir.
  • Çok İyi: Gözle görünür ölçüde, fark edilmeyecek düzeyde pırlanta üzerinde koyuluklar ve karanlık noktaların olduğu pırlantalardır.
  • Mükemmel: Bir pırlantanın en iyi şekilde kesildiğini gösteren ölçümdür. Pırlanta tamamen kusursuzdur ve herhangi bir donukluk ya da leke barındırmaz.

Colour (Renk)

Yüzlerce ve hatta binlerce yıl boyunca oluşan elmas, sadece volkanik faaliyetlerle karşı karşıya değildir. Aynı zamanda bu faaliyetler sırasında birçok farklı element elmasa etkide bulunur. Farklı elementlerin elmas üzerindeki bu etkinliği pırlanta 4C kuralı doğrultusunda renk kriterini ortaya çıkarmıştır.

Elmasın oluşum sürecindeki her bir elementin etkisi, elmasta çeşitli renk farklılıklarının ortaya çıkmasına sebep olur. Bu süreçte elementlerin etkisi öylesine yoğundur ki elmas, tahmin edilemeyecek birçok renge bürünebilir. Kahverengi ve siyah gibi koyu renklerin dışında kalan neredeyse tüm renkler, elması kusursuz kılar.

Sarı, mor, turuncu, yeşil, kırmızı ve pembe başta olmak üzere birçok renge bürünebilen elmas, çeşitli harflerle ifade edilir. Pırlantalar için kullanılan elmasların renksiz olması talep edilir. Bununla birlikte renkli elmasın kullanıldığı pırlanta uygulamaları da vardır. Pırlantanın renksizliği bile farklı tonlara sahip olduğundan renkler için harf sistemi oluşturulmuştur.

4C Pırlanta Renkleri Nelerdir?

4C pırlantada 4C özelliği kadar pırlantanın renklerini ifade eden kurallar da son derece önemlidir. Harf sistemi üzerine geliştirilen bu kurallar, toplamda 22 renkten oluşur. Söz konusu 22 renk; D ve Z harfleri arasında yer alan harflerle ifade edilir. En kaliteli ve kusursuz renkteki pırlanta “D” harfi ile belirlenirken, renk kalitesi en düşük olan pırlanta ise “Z” harfi ile ifade edilir.

D, E, F Renk Kuralı

“D” harfi tamamen renksiz özellikle olan ve doğada en nadir olarak bulunan elmastır. “E” harfi ise oldukça küçük ve detaylı olmayan renk izlerini bünyesinde barındıran elmaslar için kullanılan renk ölçeğidir. Bu tarz pırlantalar ve elmaslar, ancak alanında fazlasıyla başarılı ve uzmanlaşmış ustalar tarafından tespit edilebilir.

Yüksek kalitede olan elmas sınıflarından bir diğeri de “F” harfi ile ifade edilir. “F” kalitesindeki bir elmas, hala tam olarak renksiz durumdadır. Bu tarz elmaslar da yine son derece deneyimli ustaların tespiti ile belirlenir. Oldukça minimal ölçekte renk kalıntıları ya da koyuluklar barındırabilir.

G, H, I, J Renk Kuralı

“G”, “H”, “I” ve “J” harfleriyle ifade edilen pırlantalar renk açısından hala kusursuza yakın konumdadır. Renksiz nitelikte olan bu pırlantalar, yüksek sınıf elmaslardan oluşur. Günümüzde en yaygın olarak kullanılan renk sınıfları bu grupta yer alır.

K, L, M Renk Kuralı

“K”, “L” ve “M” harflerinin kullanımından oluşan elmaslar ise bir üst ölçeğe göre daha az kalitelidir. Belirgin renkleri bünyesinde barındırır. Bu renkler çoğunlukla sarıyı andıran sarımtırak renklerdir. Ayrıca yer yer göze koyuluklar da çarpabilir.

N, O, P, Q, R Renk Kuralı

“N”, “O”, “P”, “Q” ve “R” renkleri ise pırlantanın yavaş yavaş daha fazla renk kaybettiği elmas türüdür. Gözle görülür ölçüde sarı ve kahverengi tonları bölgesel lekeler halinde elmasın üzerinde yer alabilir.

S, T, U, W, X, Y, Z Renk Kuralı

“S”, “T”, “U”, “W”, “X”, “Y” ve “Z” harfleriyle tanımlanan elmaslar, büyük oranda sarı renk içerir. Aynı zamanda beyaz ve kahverengi tonları da bu grupta yer alan elmaslarda gözlemlenebilir. Bu tarz elmaslar, çoğunlukla en düşük kalitede pırlantaları ifade eder.

Bir önceki yazımıza https://www.makdispirlanta.com/blog/pirlantanin-olusum-sureci-ve-tarihcesi linkinden ulaşabilrsiniz.

Makdis Pırlanta