Dünyanın en değerli taşlarından biri olan Safir taşı, “Gökbulut” olarak da isimlendirilmektedir. Bu taş, ısıya karşı dayanıklı olmasının yanı sıra sert bir yapıdadır. Genellikle göz alıcı mavi bir renge sahiptir. Aynı zamanda Safir taşının en değerli olanı derin mavi ve berrak olanı olarak bilinmektedir. Safir taşı Korindon grubunda yer almaktadır. Farklı pek çok renginin olmasının yanı sıra en çok beyaz, gri, kahverengi, turuncu şeklinde renkler karşınıza çıkmaktadır.
Geçmişi milattan öncesinde kadar uzanmakta olan safir taşı, asırlar boyunca farklı alanlarda kullanılmıştır. Astroloji alanında, şifa vermesi için ve simya konularında öne çıktığı bilinmektedir. Diğer yandan kraliyet ailelerinin önem verdiği mücevherlerden biri olarak geçmektedir. Çok kıymet gördüğü dönemler Yunan, Mısır ve Antik Roma olarak da sıralanmaktadır.
Geçmiş dönemde pek çok alanda kullanılan Safir taşı şimdilerde Afganistan, Tayland, Hindistan, Sri Lanka bölgelerinde yoğun olarak bulunmaktadır. Safir taşı Özellikleri için de birden çok detaydan bahsetmek mümkündür. Birçok faydaya sahip olan bu doğal taş, iyileştirici ve güven verici olma özelliğini taşımaktadır. Pek çok kişi güven ve iyilik sembolü olarak kullanmaktadır. Sakinleştirici etkisi olduğuna inanılırken kadın ve erkek ilişkilerinde de önemli bir yere sahiptir. Çünkü kadın ve erkek arasındaki ilişkilerde sadakati sağladığı düşünülmektedir.
Parıltısıyla ve eşsiz görünümüyle göz kamaştıran safir taşı özellikleri için, diğer doğal taşlara göre çok daha pahalı oluşu öne çıkmaktadır. Sahip olduğu mavi renk, saflığı temsil etmektedir. Diğer yandan koyu tonlarına sahip olan hali, erkek safir olarak tanımlanmaktadır. Açık tonlu olan haline dişi safir denilmektedir. Bilgelik taşı olarak yorumlanan safirin en büyük hali 563 karat büyüklüğüne denk gelmektedir. Hindistan yıldızı olarak isimlendirilmektedir.
Sertlik değeri dokuz olan safir, elmastan sonra gelen en sert taşlar arasındadır. Özgül ağırlığı 4 ila 4.1 aralığında değişkenlik göstermektedir. Birden fazla faydasının olduğu bilinen safir taşı, hem fiziksel hem de psikolojik açıdan fayda sağlamaktadır. Safir taşı anlamı incelendiği zaman sadakati, özlemi ve aşkı sembolize ettiği anlaşılmaktadır. Bundan ötürü eski dönemlerden bu yana kıymetli mücevherlerin yapımında kullanılmaktadır. Birçok kişi safir yüzük, kolye gibi modelleri severek kullanmaktadır.
Geçmişten günümüze kadar taşınmış olan kıymetli taşlardan birisi Safir bazı faydalara sahiptir. Safir taşı faydaları hakkında örnek vermek gerekirse de partnerler arasındaki bağı güçlendirdiği, sadakati teşvik ettiği ve yanlış davranışların oluşmasına engel olduğu düşünülmektedir. Kişiye cesaret kazandıran ve özgürlük hissini destekleyen bir taş olduğuna inanılmaktadır. Ayrıca psikolojik açıdan incelendiği zaman insanların stresinin giderilmesine yardımcı olan, sezgilerin daha güçlü olmasını sağladığından söz edilmektedir. Sakinlik, konsantrasyon gibi pek çok konuda etki sahibidir. Kişinin kötü düşünlerinin temizlenmesi, zeka kapasitesinin artması gibi önemli faydaları bulunmaktadır. Kişilerin aurasının kötü enerjilerden arınmasını sağlamaktadır. Rivayetlere göre insanların güzel ahlaka, dürüstlüğe ve doğruluğa yönlendirilmesinde rol oynamaktadır.
Fiziksel açıdan safir taşının faydaları da birden fazladır. İnsanların fiziksel sağlığının iyileşmesinde etkili olduğu söylenenler arasındadır. İnsanların yaşadığı tiroid problemlerinin iyileşmesine yardımcı olmaktadır. Kalbi kuvvetlendirdiğine inanılırken böbrekleri temizleyen bir taş olduğundan da söz edilmektedir. İnsanların salgı bezlerinin harekete geçmesinde rolü olduğu düşünülmektedir. Göz hastalıklarının tedavisinde, bağışıklık sisteminin güçlenmesinde ve daha birçok alanda kullanımı söz konusudur. İşitme sorunun aşılmasında ve yeni hücrenin desteklenmesinde faydası vardır. Yapılan yorumlara göre safir taşının uyku verdiğinden, topraklama yoluyla vücuttaki fazla elektrik yükünden kurtardığı düşünülmektedir.