Pırlantada Renk Sıralaması Nasıl Yapılır?

Pırlantada Renk Sıralaması Nasıl Yapılır?

 

Elmaslar, yapıları gereğince renk içeren elementler barındırmaktadır. Değerli bir taş olmalarının yanı sıra ilk bakışta renksiz gibi görünürler ancak az düzeyde de olsa renk elementleri bulunmaktadır. Dünya üzerinde renksiz elmas bulmak mümkündür ancak bulunacak elmas oranının bir hayli az olduğu bilinmektedir. Bu durum da pırlanta renk sıralaması için önemli bir kriter haline gelmiştir. Pırlanta fiyatlarının değişkenlik göstermesinde de önemli bir yere sahiptir. 

Pırlanta renkleri, elmaslar farklı elementlere sahip olduklarından dolayı kahverengi, gri gibi renklere ayrılmaktadır. Yapısında farklı elementler bulunulmaktadır. Elmasın bu özelliğinden ötürü de pırlanta renk kodları kullanımı söz konusudur. Dünya üzerinde pırlantaların renk kaliteleri, D renk pırlantayla başlayıp Z renk pırlantaya kadar devam etmektedir. Toplamda da beş kategori içerisinde toplanmış olan renk cetvelinin olduğu bilinmektedir. Dünya üzerindeki elmas, pırlanta gibi değerli taşlar konusunda söz sahibi olan GIA Enstitüsü, renk konusuna bir standart getirmiştir. 1931 yılında getirilen bu standart şimdilerde de dünya genelinde kullanılmaya devam edilmektedir. Elmas renkleri bu seçeneklere göre incelenip sınırlandırılmaktadır.

Pırlanta Renk Skalası: Değerlendirme ve Anlamı

Pırlanta renkleri kendi arasında ışığı yansıtma oranlarına göre farklı harflerle yorumlanmaktadır. Toplamda beş kategori bulunurken her biri harfi ve rengine göre gruplandırılmaktadır. Bunları incelemek gerekirse de;

  • En değerli, D-EF renk pırlantalardır. Pırlantada en iyi renk grubu olarak geçmektedir. Colosless kategorisinde yer alan bu pırlantalar, ekstra renksiz olarak tanımlanmaktadır. Renk olarak oldukça nadir bir şekilde bulunurlar. Ayrıca değerli olan pırlanta grubu olarak bilinmektedir. Nadir olmasından ötürü pırlantanın değerli olmasında etkisi vardır. En değerli elmaslar bu kategoride yer almaktadır.
  • Pırlanta renk skalası içerisinde yer alan G-HI-J renk pırlantalar Near Clorless grubu içerisindedir. Renk karşılığı beyaz renk pırlanta olarak bilinmektedir. İsminden de belli olduğu üzere renksiz pırlantalar sadece ufak renk üzerini içermektedir. 
  • K-L-M renk pırlantalar Faint Yellow yani beyaza yakın veyahut zayıf sarı pırlantalar olarak geçmektedir. Oldukça yaygın olan sarı pırlantalar, oldukça uygun fiyatlıdır. Renksiz ve beyaz renk pırlantalara göre daha uygun fiyatlı olduklarını söylemek de mümkündür. 
  • N-O-P-Q-R renk pırlantalar çok açık sarı pırlanta grubudur. 
  • S-T-U-V-W-X-Y-Z renk pırlanta seçenekleri de açık sarı pırlanta kategorisinde yer almaktadır. 

Var olan bütün bu kategoriler ve içerisinde barındırdıkları renkler, pırlantaların önemli başlıkları altında toplanmaktadır. Özellikle pırlanta rengi seçimi konusunda pırlanta uzmanlarından destek almanın faydası vardır. Bunun temel nedeniyse bazı harflerin arasındaki farkı ayırt etmenin oldukça zor olmasıdır. Dünya genelinde yer alan pırlanta skalası, beyaz ve sarı renkler dikkate alınıp oluşturulmuştur. Renkli pırlanta yüzük seçenekleri de bu renk seçenekleriyle üretilmektedir. 

Pırlantada Renk Ölçeği: Sıralama ve Etkisi

Dünya genelinde pırlantanın değerini belirleyen renkler, iki pırlanta rengi karşılaştırıldığı zaman kolayca anlaşılmaz. Farklılığın anlaşılması için renk sıralamasının en az iki derece kadar farklı olması gerekmektedir. Ancak bu şekilde pırlanta renk ölçeğinin ayrıştırılması mümkündür. Verilen pırlanta renk sıralaması veyahut pırlanta renkleri de aynı renk derecesinde olan pırlanta yüzük modellerinde farkın anlaşılmasının imkânsız olduğunu göstermektedir. 

Pırlantaların parlaklığı, güzelliği büyük bir ihtişam yaratırken etkisi de pek çok açıdan öne çıkmaktadır. Ekstra beyaz pırlanta, beyaz pırlanta, beyaza yakın pırlanta, çok hafif renkli pırlanta, hafif renkli pırlanta şeklinde sıralanan renk ölçekleri birçok değerin değişmesine yol açmaktadır. Pırlantanın görünü, değeri ve maliyeti konusunda etkili bir faktör olarak yorumlanmaktadır. Seçimlerin de bu kriterlere uygun olacak şekilde yapılmasında fayda vardır. 

Makdis Pırlanta