Pırlanta Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Pırlanta Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Pırlanta en eski mücevherlerden biri olarak bilinmektedir. Kadınların hemen her dönemde arzuladığı pırlantalar, elmastan elde edilmektedir. Günümüzde özellikle evlilik tekliflerinin temel unsurlarından biri olarak görülmektedir. Bundan dolayı, piyasada pek çok pırlanta modeli bulmak mümkündür. Ancak pırlantalar maliyet olarak pahalıdır. Bu yüzden de satın alınacağı zaman güvenilir firmalardan alış yapılması çok daha doğrudur. Tam da bu noktada öne çıkan seçeneklerden biri pırlanta seçimi olarak görülmektedir. Pırlanta alırken nelere bakılmalı sorusunun cevabı da  

Öncelikli olarak pırlanta almak istediğiniz zaman yüzük, küpe ve kolye gibi seçenekler fark etmeksizin pırlantanın berraklığı kontrol edilmelidir. Bunun yanı sıra pırlantanın kaç karat olduğunun sertifikası ile eşleşmesi gerekmektedir. Satın aldığınız pırlantanın sertifikasının olduğundan emin olmalısınız. Pırlanta sertifikası ve önemi bu noktada ortaya çıkmaktadır. Diğer yandan pırlanta seçimi yaparken kesim şekli de dikkat edilmesi gerekenler içerisindedir. Bunun temel nedeni dikdörtgen olarak kesimi yapılan baget kesimle, oval kesimin duruşları birbirinden farklıdır. Görünüm olarak da kendi tarzınıza uygun, beğenilerinize hitap eden bir model seçtiğinizden emin olmalısınız. Çünkü pırlanta kalitesi ve özellikleri, bir ömür kullanacağınız mücevherin değeriyle eşleşmektedir. 

Pırlanta Nasıl Anlaşılır?

Pek çok kadının hayallerini süsleyen pırlanta mücevherler, gerçek olduğundan emin olunarak satın alınmalıdır. Sizler, pırlantalarınızı satın alırken kuşku duymak istemiyorsanız o zaman sertifikalı ürünleri satın almalısınız. Sertifikası olan bir pırlanta, aslında kalite belgesine sahip demektir. Bu belgeler, taşbilim enstitüsü tarafınca verilmektedir. Pırlantanın gerçekliğinin anlaşılması noktasında parlaklık da öne çıkan seçeneklerden biridir. Pırlantalar, ışığı yüksek oranda kırmaktadır. Parlak bir görüntüye sahip olmalarından dolayı sahte pırlantalardan ayrılırlar. Sahte pırlantalarda yüksek kırılma katsayısı bulunmaz. Işık direkt olarak içlerinden geçmektedir. Hatta gerçek pırlantada olduğu gibi pırıltılı bir görünüm oluşmadığını görürsünüz. 

Gerçek bir pırlantaya sahip olduğunuz zaman bir gazetenin üzerine ters çevirerek koyun. O zaman pırlantanızı kontrol edebilirsiniz. Gerçek pırlanta gazete üzerine ters bir şekilde konulduğu zaman arkadan yazıların okunmasını engeller. Çünkü ışığın büyük oranla kırılmasına yol açmaktadır. Bu işlemi yaptığınız zaman yazıları okuyabiliyorsanız o zaman sahte bir pırlanta almışsınız demektir. Ancak atlanmaması gereken nokta, bazı özel kesim tekniklerinde bu testin geçersiz olduğudur.  

Pırlanta Kalitesi ve Özellikleri

Mücevherlerin olmazsa olmazları arasında yer alan pırlanta, kalitesi ve özellikleriyle öne çıkmaktadır. Pırlanta kalitesi hakkında net bir bilgi verebilmek için de dört farklı özellik öne çıkmaktadır. Bunlar karat ağırlığı, berraklık, kesim ve renk olarak sıralanabilmektedir. Pırlantanın karat değeri, ağırlığa göre belirlenmektedir. Yani 1 karat olan pırlanta ortalama olarak 20 miligram şeklindedir. Bunlar puanlama şeklinde belirlenmektedir. 1 karat 100 puan olarak görülürken yarım karat da 50 puan olarak geçmektedir. Yani 0.50 ct. olarak hesaplanmaktadır. Ayrıca atlanmaması gerek nokta pırlantanın ağırlığıyla büyüklüğünün karıştırılmamasıdır. Çünkü pırlantaların yoğunlukları, minerallere göre değişiklik göstermektedir. 

Pırlantaların berraklığı, karbon kristaller azaldıkça artmaktadır. Renkler, pırlantanın sarılığına göre değerlendirilmektedir. En değerli görülen pırlanta, renksiz olandır. Çünkü bu tarz pırlantalar nadir olarak bulunurlar. Pırlanta özellikleri arasında bulunan kesim şekli, en önemli olandır. Çünkü pırlantanın parlaklığı, ışıltısı büyük oranla kesim kalitesiyle eşleşmektedir. Diğer özellikleri incelediğiniz zaman doğayla bağlı olduğunu söylemek mümkündür. Ancak kesim özellikleri insan eliyle belirlenmektedir. 

Kaç Karat Pırlanta İyidir?

Pırlanta değerlendirme kriterleri içerisinde kaç karat pırlantanın daha iyi olduğu da yer almaktadır. Evlilik tekliflerinde kullanılacak olan pırlanta yüzükler için 0.20 ila 0.40 karat pırlantalar daha doğru bir seçim olacaktır. İstenilen tasarımın elde edilmesi için idealdir. Bunlara ek olarak pırlanta kolye seçimlerinde 0.02 ile 0.10 karat sıklığı kullanılmaktadır.

 

Makdis Pırlanta