Pırlanta Berraklık Sıralaması Nedir?

Pırlanta Berraklık Sıralaması Nedir?

 

Berraklık kavramı, pırlantanın içerisinde bulunan kusurların veyahut belirleyici özelliklerin olmasıyla olmaması arasındaki durumu nitelendirmektedir. Berraklık özellikleri her pırlantayı diğerine göre ayrıştırmaktadır. Aynı yerde aynı görünüme sahip olan iki pırlantanın olması bilinmektedir. Ek olarak pırlantada berraklık belirlenirken beş ayrı faktör göz önünde bulundurulmaktadır. Bunlardan birisi büyüklüktür. İklüzyon sayısı, konumu, doğal güzelliği ve kabartmaları da berraklığın belirlenmesinde rol üstlenmektedir. 

İnklüzyon yani pırlantanın içerisinde bulunan lekelerin ne kadar büyük ya da küçük olduğu berraklık sıralamasında etkili faktörlerdendir. Aynı zamanda pırlantanın içerisinde kaç tane leke ve iz bulunduğu önemsenmektedir. Pırlantanın yapısında görülen lekelerin, izlerin tam olarak nasıl bir konumda olduğu ön plana çıkmaktadır. Diğer yandan lekeler, izler, pırlantanın kalbi diye tabir edilen berraklık derecesinde bulunuyorsa daha fazla etkilediğini söylemek mümkündür. İnklüzyonların pırlantanın dayanıklılığını etkileyip etkilemediği de önemli faktörlerden biridir. Büyük olan türler, pırlantanın içerisinde yer aldıkları konuma ve büyüklük değerlerine göre tehlikeli olarak nitelendirilmektedir. Kabartma, pırlantanın içerisindeki lekelerin, izlerin ne derece görüldüğü yansıtmaktadır. Pırlanta berraklık tablosu için de etkisinin olduğu bilinmektedir. 

Pırlanta Berraklığı Nasıl Tercih Edilmeli?

Pırlanta renkleri çıplak gözle bakıldığı zaman kolayca fark edilebilmektedir. Ancak berraklık böyle bir şey değildir. Tüketiciler pırlanta berraklık dereceleri hakkında bilgi alırken bazı detaylara dikkat edilmesi gerektiği de unutulmamalıdır. Pırlantalarda bulunan kapanımlar ve lekelerin olmaması, saflık derecesinin nitelendirilmesinde rol oynamaktadır. Pırlanta berraklığı hakkında bilinmesi gereken bazı detayların olduğu da unutulmamalıdır. Öncelikli olarak kapanımlar ve lekeler birer kusur olarak görülmez. Pırlantaların berraklığı 4C prensibi içerisinde yer almaktadır. Berraklık, pırlantanın güzelliğini, estetiği ve değerinin belirlenmesi konusunda da etkilidir. Bundan ötürü elmasta bulunan lekeler ve kapanımlar da belirli parametrelerden ötürü derecelendirilmektedir. Lekelerin çıplak gözle görülüp görülmediği, lekelerin nasıl göründüğü gibi detaylar berraklık tablosu üzerinde önem arz etmektedir.

Pırlanta berraklık dereceleri söz konusu olduğu zaman rengi ve değeri daha az berrak olanlar her daim daha değerli kabul edilmektedir. Berraklık özelliği az olan elmaslar da nadir olarak var olurlar. Söz konusu nadirlik de maliyetin artmasında rol oynamaktadır. Pırlantaların tercih edilmesinde rol alan seçeneklerden birisi de GIA berraklık ölçeklerinde yer alan derecelendirmelerdir. Elmasların berraklık ölçümü sırasında toplamda altı kategori yer almaktadır. Söz konusu altı kategorinin bazılarının alt gruplara ayrıldığı da bilinmektedir. 

Pırlanta Berraklık Derecesi ve Şeması

GIA yani Amerikan Gemoloji Enstitüsü, pırlantaların berraklığı ile ilgili derecelerini tanımlamak üzere bazı metotlar sunmaktadır. Pırlanta berraklık sıralaması için öne çıkan beş farklı berraklık derecesinin olduğu da bilinmektedir. Berraklık dereceleri ve bu dereceleri etkileyen faktörler bilinmesi gereken detaylardır. Bunlardan söz etmek gerekirse de Pırlanta renk kodları üzerinden örneklendirmek mümkündür. 

  • Kusursuz yani (FL) olan pırlanta berraklık derecesi 10x büyüme altında leke ve kapanım görülme durumu yoktur. 
  • Dahili Kusursuz yani (IF) içerisinde kapanım bulunmaz. Yalnızca 10x büyütme altında incelendiği zaman önemsiz lekeler görülmektedir. Bu lekelerin görülme oranı da oldukça azdır. 
  • Çok Çok Az İçerir (VVS1 ile VVS2) 10x büyütmenin altında zor görünmektedir.
  • Hafif İçerikliler yani (SI1-2) Pırlanta üzerinde yer alan lekeler ve kaplamalar 10x büyüten mercek altında uzman tarafından görülmez. Ayrıca çıplak gözle de kolayca görülmesi mümkün değildir. Büyük bir değerinin olduğu bilinmektedir. 
  • İçerikli olanlar yani (I1-I2-I3) belirgin kaplamalar ve lekeler barındırmaktadır. Pırlantaların mücevher halinde getirilmesinde kullanılmazlar. Mücevher yapımında uygun değillerdir. Bu gibi pırlanta berraklık kodları üzerinden seçimlerin daha kolay bir şekilde yapılması söz konusudur.
Makdis Pırlanta