Gerçek Safir Nasıl Anlaşılır?

Gerçek Safir Nasıl Anlaşılır?

Gerçek Safir Nasıl Anlaşılır: Özellikler ve İpuçları

Safir denildiği zaman akla ilk olarak mavi renkli bir maden gelmektedir. Ancak safir, sarı, kırmızı, yeşil ve turuncu gibi farklı renklere de sahiptir. Doğal safir, toprakta veyahut suda bulunmaktadırlar. Sentetik safirse laboratuvar ortamında hazırlanmaktadır. Gerçek safir içerisinde yer alan kusurlar, kalıntılar araştırılarak gerçek safir ile ilgili testler yapılmaktadır. Aynı zamanda safir özellikleri ve var olan ipuçları gerçek olup olmadığının anlaşılmasında rol oynamaktadır. 

Safir taşı özellikleri incelendiği zaman sağlamlık ve dayanıklılıkla öne çıktığı bilinmektedir. Elmastan sonra gelen en sert taşlardan birisi safirdir. Saydam veyahut yarı saydam olması mümkün olan safir taşı, ışığı yansıtabilmektedir. Bu sayede gerçek safir yüzük benzersiz bir parlaklığa sahiptir. 

Safir yüzük, kolye ve benzeri mücevherleri alırken dikkat edilmesi gereken pek çok kriterin olduğunu söylemek de mümkündür. Bu sayede gerçek safir taşı nasıl anlaşılır sorusunun cevaplarını inceleyerek seçim yapmış olursunuz. Safir taşının ayırt edilmesi için uygulanan bazı yöntemler de bulunmaktadır. Bunları uygulamanın yanı sıra gerçek safir kolye, küpe gibi mücevherleri güvenilir adreslerden aldığınızdan emin olmalısınız. Sertifikalı mücevherler güvenlik açısından daha uygun olacaktır. Bunun yanı sıra sahtecilikten korunmak adına fiyatları da incelemenizde fayda vardır. Her ne kadar gerçek safir bileklik gibi seçeneklerde belirli farklılıklar oluşsa da fiyatların aynı oranda seyrettiği görülmektedir. Ucuza satılmakta olan safir takıların sahte olma ihtimali bir hayli yüksektir.

Gerçek Safiri Anlamanın Yöntemleri

Safir yüzük, kolye gibi pek çok mücevher için gerçek safir kullanıldığından emin olunması gerekmektedir. Gerçekliğin anlaşılması konusunda da bazı değerlendirmeler yapılması gerekmektedir. Pek çok kişi mücevherinin gerçek safir olup olmadığını anlamak için ilgili yöntemleri kullanmaktadır. Kullanılacak pek çok ayırt edici seçeneğin bulunduğu bilinmektedir. Bunlara örnek verilirse de;

  • Gerçek safir nasıl anlaşılır diye düşünüyorsanız kusurları ve kapanımı arayabilirsiniz. Safiri yakından incelediğiniz zaman içlerinde küçük başka maddelerin olduğunu görürsünüz. Bu da safirlerde küçük lekelerin ve kusurların olmasını zorunlu hale getirir. Bu kusurlardan gerçek bir safir alacağını anlayabilirsiniz. Çünkü laboratuvar safirlerinde bu tarz kalıntılar bulunmamaktadır. 
  • Safirin gerçekliğinden emin olmak için uygulanacak bir diğer yöntem nefes testidir. Safirinizi alıp üzerine solumalısınız. Sisin solma süresi, belirleyici bir cevaptır. Çünkü doğal taşlar sadece bir iki saniye içerisinde temizlenmektedir. Laboratuvar safirindeyse bu süre biraz daha uzundur. 
  • Gerçek safirin anlaşılmasını sağlayan bir diğer etken sertifikadır. Gemologlar, satın alacağınız takının ne tür bir mücevher olduğunu belirlemek için bazı incelemeler yapmaktadır. Bu incelemelerin sonucunda safir hakkında verdikleri kararı raporlandırırlar. Doğal veyahut sentetik olup olmadıklarıysa farklı niteliklerle belirlenmektedir. Sertifikalar sayesinde de aslında resmi bir açıklama yapılmış olmaktadır. 
  • Laboratuvar safirleri, aslında doğal safirlerin oluşmasında kullanılan işlemlerden geçen camdır. Cam olduklarından ötürü içlerinde küçük hava kabarcıkları kalmaktadır. Safir içerisinde herhangi bir kabarcık varsa o zaman gerçek bir safir değildir. Ayrıca hava kabarcıkları yalnızca tek bir açıdan görülebilmektedir. 
  • Safirin gerçekliğini anlamak için çizik testini kullanabilirsiniz. İki safiri birbirine sürttüğünüz zaman çizik oluşmaz. Çünkü eşit sertlikte olan taşlar birbirlerini çizmezler. Bu nedenle safiriniz gerçekse hiçbir zarar görmeyecektir. Ancak safirin üzerinde iz kalıyorsa o zaman gerçek olmadığını düşünebilirsiniz. 
  • Safirin gerçekliğinin ayırt edilmesi için yansıma yöntemi de kullanılmaktadır. Bir odaya girip ışıkları kapatabilirsiniz. Sonrasında safire bir el feneri tuttuğunuz zaman yalnızca safirle aynı renkte ışık yansıyacaktır. Ancak sahte olan, camdan yapılan safir mücevher, kendi renginin yanında farklı renkler de yansıtacaktır. 
Makdis Pırlanta